Vés al contingut
teatreemocional1.jpg

Taller de Dramatització i Teatre emocional en l’àmbit de la salut mental

teatreemocional1.jpg


A la Llar Sant Martí cada divendres a les deu del matí, des de fa més de dos anys, comença el Taller de Dramatització i Teatre Emocional.

Les actrius i actors comencen a arribar a l’aula, mentre que la Clàudia i en Xavier ja fa una estona que preparen la sala, disposant les cadires en un ampli cercle, arraconant la taula sobre la que instal"len el portàtil, comprovant les diferents cançons que sonaran i col·locant els diferents estris i materials que utilitzaran en aquesta sessió.

El taller busca mitjançant el joc i la dramatització treballar les habilitats socials dels participants; les habilitats bàsiques (observar, escoltar, donar informació...), les respostes socials específiques (iniciar i mantenir una conversa, expressar opinions...) i les habilitats d’autocontrol (autocontrol emocional, auto-reforçament...).

En paraules d’en Xavier, el conductor de l’activitat: “en aquest taller ens proposem assolir els objectius; però sempre tenint en compte les necessitats i possibilitats del grup que coordinem. Jugant avancem cap a processos cada vegada més integrals”.

El taller, un espai creatiu en un ambient solidari

Als pocs minuts comença el taller, en Xavier comenta amb els assistents què tal es troben avui i com se senten. Tots tenen bons ànims per començar la sessió d’avui; així que Clàudia posa una cançó del Cirque du Soleil i comencen els exercicis de relaxació.

Taller Joc Dramàtic i Teatre Emocional àmbit Salut Mental Llar Sant Martí

Una vegada relaxats i concentrats comencen els exercicis: un d’imitació a on es treballa la vocalització i un altre d’expressió col·lectiva on tots els participants interactuen entre ells, improvisant i utilitzant diferents objectes de la vida quotidiana.

Clàudia explica: “aquests moments són els més divertits quan imitem, cantem, o ens caracteritzem de diferents personatges. Des d’un principi es va plantejar el taller per que fos un espai creatiu en un ambient desinhibit i solidari, a on tot el grup ajuda i recolza a la resta de participants.”

Al finalitzar la sessió en Xavier proposa a les actrius i actors lectures i diferents exercicis per realitzar durant la setmana i que ajudaran a continuar treballant les habilitats que s’han treballat a la sessió d’avui.

Abans de donar per finalitzat el taller tots els participants s’abracen llargament; “abraçats en sentim els uns als altres i aquest gest dóna recolzament i suport al grup” – apunta Clàudia.

Companyia de teatre "DeSegundaMano"

I d’aquesta forma, treballant cada divendres per aconseguir els diferents objectius plantejats al taller, els participants varen crear la seva companyia de teatre: “DeSegundaMano”.

El joc teatral parteix del joc dramàtic espontani,procurant un progressiu acostament al teatre com una forma de representació organitzada. ” – comenta Xavier Bru.

La companyia ja ha realitzat dues representacions teatrals; el seu debut va ser al juliol del 2013 amb el musical “Cinc l’espectacle!”.  L’obra dividida en cinc divertides peces va fer riure a tot el públic.

I el passat Nadal, “DeSegundaMano” va participar activament en les festes de la llar amb una altre funció “Els Reis Mags i el mite del carbó” que també va tenir una molt bona acollida per part dels assistents. 

Teatre Emocional Ambit Salut Mental Companya DeSegundaMano Sant Martí

Aquesta presència als diferents esdeveniments de la llar, conjuntament amb la bona acollida de l’activitat per part dels residents; ha fet que el taller de teatre i joc dramàtic, així com, la companyia “DeSegundaMano” ja formin part de la Llar Residència Sant Martí.

Talleristes:

Clàudia Garcia – Voluntària, estudiant d’Art Dramàtic i Direcció Artística.

Francesc Xavier Brú – Diplomat en Direcció Artística. Educador Social, tècnic en sensibilització i prevenció socieducativa. Soci fundador de l’Associació Estrep i Fundació Mercè Fontanilles