Vés al contingut
taller_mediambiental_musical_portada.jpg

Taller ecològic-musical a Pisos Maragall

taller_mediambiental_musical_portada.jpg


Els residus marins són un dels principals problemes ambientals de la nostra època. No obstant això la seva rellevància és relativament desconeguda per la població que no està en contacte directe amb el mar.

Projecte Surf & Sun a Pisos Maragall

Amb el lema "L'esforç de molts, enfocat en una direcció o objectiu comú sempre arribarà més lluny que l'esforç d'un sol ", l’Associació Surf & Sun ens presenten el seu projecte Surf & Clean. Aquesta és una iniciativa que pretén donar a conèixer la problemàtica de la brossa marina en tota la seva magnitud, informar sobre línies d'actuació que es duen a terme per intentar afrontar-la, i col·laborar amb totes aquelles persones o organitzacions interessades en qualsevol tipus d'acció que ajudi a resoldre-la.

L’objectiu principal és comunicar i sensibilitzar a la població sobre el greu problema mediambiental que representa les deixalles marines mitjançant tallers lúdics i musicals que fomenten: l'amor pel mar, el treball en equip, la imaginació, l'expressió, la musicalitat, la confiança en un mateix, l'ús de l'anglès i l'actuació responsable.

Taller ecològic i de percussió

Grup de joves de Pisos Maragall al taller d’educació mediambiental

“Imagineu-vos com serà la vostra platja preferida en el futur?”

Amb aquesta pregunta  va començar el taller de reciclatge. Els joves van imaginar i dibuixar la seva platja ideal, per després, posar en comú el que van plasmar al paper.

Seguidament, d’una gran bossa negra, el monitor va treure deixalles de tota mena que han estat recollides a la platja i que serviran per fer el taller de percussió amb instruments reciclats. Se’ls va ensenyar la sonoritat de cada element un per un, i desprès es van agrupant per famílies instrumentals. Els joves van començar a tocar per separat el seu instrument amb el ritme que marcava el monitor i a poc a poc, els van ajuntant fins a aconseguir diferents ritmes africans, com una gran batucada.

A continuació, es fan una sèrie de projeccions de vídeos per sensibilitzar sobre aquesta temàtica en els quals es mostra el problema de les escombraries al món marí i com afecten a l’ecosistema i per últim, el vídeo del grup de Facebook “Surf & Sun” en el que la gent havia fet arribar les seves gravacions recollint brossa de la platja, la mateixa brossa que serveix per construir els instruments que s’utilitzen als tallers.

El taller va finalitzar amb la tornada als dibuixos inicials, a partir d’aquests, es va reflexionar sobre el que havien imaginat i sí encara pensaven que les seves platges ideals serien possibles en un futur

Per acabar amb bon ànim, els joves van acabar la sessió a ritme de rap acompanyats pels instruments reciclats.

Let's Clean Up Europe

Aprofitant que la coincidència del taller amb el cap de setmana de Let’s Clean Up Europe (10 i 11 de maig) i col·laborant amb iniciatives oceàniques de Surfrider Foundation els joves va participar en la recollida de brossa a la platja del Prat del Llobregat.

Els joves van posar tot de la seva part, molt participatius i entusiasmats. Després de 40 minuts escorcollant roca per roca, el resultat va ser 100kg d’escombreries a les nostres bosses i per tant 100kg menys a les platges del Prat. Tots  varem quedar sorpresos de la quantitat de deixalla que hi havia i que encara quedava 10 vegades més del que havien recollit.

Per concloure, aquest taller, i després d’un matí molt enfeinat, vam gaudir d’un magnífic dia de sol, futbol i platja, amb el mar agraït.

Dinamitzadors de l’activitat:

Surf & Sun: David Blanco i Victor López.

Col·laboradors al taller: Miguel Angel de la Rosa (músic) Olalla Trigo (educadora)

Redacció: Anna i Kike – Equip Educatiu dels Pisos Maragall