Vés al contingut
Salut Mental

El nou repte de l’Atenció Centrada en la Persona a la Llar de Salut Mental

Salut Mental

L’equipament Sant Martí (Llar-residència i pisos de reinserció) aposta per una transformació en la qualitat d’atenció a les persones, assolint l’excel·lència en la qualitat de vida dels residents.

En aquest sentit, tal com explica el director, Toni Bernad de la Llar i dels pisos: “sempre que parlem de persones amb necessitats, que viuen en un recurs residencial o que simplement reben un servei, parlem de qualitat de vida”. Per això, l’equipament Sant Martí està immers en un procés de transformació, reconegut internacionalment, cap a un model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP).

Malgrat que hi ha una tendència a interpretar-ho de diferents maneres, en funció de les persones i el context (per a alguns significa atenció individualitzada i de qualitat i, per a altres, reconèixer els drets i un sistema de valors), la implementació d’aquest model ACP, suposa parlar de:

  • Singularitat (totes les persones som diferents)
  • Mirada cap a les capacitats (empoderament vs dependència)
  • Autodeterminació (presa de decisió)
  • Opcions personals
  • Preferències

En definitiva, es tracta d’oferir un servei que tingui en compte la història de vida de la persona resident: qui és, què vol, què li agrada i què no, què estima i li aporta felicitat, etc. Aquest canvi de model no afecta només a recursos residencials, sinó també a administracions com ara Educació, Sanitat, Serveis Socials, Habitatge… perquè, com comenta en Toni: “són els centres els qui s’han d’adaptar a les persones i no les persones als centres”. “Si les persones canviem al llarg de la vida en funció de les nostres experiències, per què hem de rebre sempre el mateix tipus d’atenció?” afegeix.

La Fundació Ciutat i Valors aposta i es compromet a fer aquesta adaptació dels centres a les persones i no a l’inrevés. Per tal de posar-la en marxa, els i les professionals de la Llar Sant Martí volen conèixer de primera mà el model teòric que permeti millorar l’experiència amb les persones usuàries i, per això, aquest any cursaran quatre càpsules formatives especialitzades en ACP.

En l’actualitat ja estan transformant els tallers que s’ofereixen a la Llar, lligat amb el canvi cap al model ACP, oferint activitats plenes de sentit. “Això significa escoltar les 45 persones que viuen a la Llar, de forma individualitzada, per saber què els agrada i què els motiva”, explica en Toni. D’aquí neixen els nous tallers i això suposa un canvi significatiu en assistència i implicació per part dels residents. “Al final, estan fent allò que els agrada”, afegeix.

La motivació i el compromís són la base dels professionals de l’equipament Sant Martí per assumir aquest nou repte amb energia per a la millora de vida de les persones que atenen diàriament i amb qui creen un vincle d’afectivitat.